Studijsko putovanje u Slovačku

 

Marina Koprivnjak i Tihana Stepinac Fabijanić, predstavnice Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) čija je jedna od članica osnivača i  Hrvatska sekcija ECOVAST-a, sudjelovale su na trodnevnom studijskom putovanju u srednjoj Slovačkoj (šira okolica Nitre i Banske Bistrice) u okviru Grundtvig LLL projekta 'Capacities over 50s as Rural Development Tool'. Svrha kružnog putovanja i radnih sastanaka s lokalnim predstavnicima LAG-ova bila je da se partneri projekta iz više zemalja EU plus Hrvatske upoznaju sa slovačkim primjerima dobre prakse i razmijene iskustva. Istovremeno, bila je to prilika predstaviti i ECOVAST.

Putovanje je bilo interesantno i uspješno, iako i naporno, a uspostovljeni su mnogobrojni direktni kontakti kako s domaćinima, slovačkom udrugom za ruralni razvoj Voka (koja je bila i organizator ovog putovanja i svih aktivnosti) te predstavnicima lokalnih zajednica, tako i ostalim sudionicima projekta - od Finske i Njemačke na sjeveru, preko Češke do Slovenije i Italije na jugu.

Posebno je bilo zanimljivo vidjeti način na koji slovački LAG-ovi organiziraju svoje međugeneracijske aktivnosti, povezujući se najčešće na području kulturoloških tema i folklornih predstavljanja tradicijskih sadržaja, uz ostale gospodarske i projektno-investicijske aktivnosti. Također valja napomenuti da se u Slovačkoj stiče dojam o dobro organiziranoj poljoprivrednoj djelatnosti koja počiva na aktivnom stanovništvu gusto naseljenih sela i malih gradova. Europski fondovi za ruralni razvoj u Slovačkoj sjeli su na plodno tlo: samosvijesti ne nedostaje, iako je još mnogo toga što je potrebno ispraviti, urediti i razvijati.

Pripremila:
Tihana Stepinac Fabijanić
Dopredsjednica Hrvatske sekcije ECOVAST-a
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 


 

Hrušov - projekt obnove i interpretacije sela

Folklorna grupa Radošinka

Hrušov - sudjelovanje lokalnih žena u prezentaciji lokalnih proizvoda (tradicijska krušna peć)

Sudionici studijskog putovanja u Slovačku sami predstavljaju nošnje svojih zemalja (Finska, Slovenija, Njemačka), odnosno elemente tradicijskog identiteta (Irska, Hrvatska)

Potpore EU regionalnom razvoju - LAG Radošinka (Nitra regija)

Obnova mlina sredstvima EU i akcijom LAG-a Malohont, Velke Teriakovce (Banska Bystrica regija)

Last Updated on Friday, 20 April 2012 20:29
 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija