Sastanak Foruma DCSF u Osijeku PDF  | Print |  E-mail

U petak, 8. travnja 2011. održan je u prostoru udruge SLAP u Osijeku skup petnaestak nevladinih udruga osječke i baranjske regije. Sastanak je sazvala Hrvatska sekcija ECOVAST-a – Europskog vijeća za sela i male gradove, u suradnji s Gradom Osijekom, Odjelom za komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša, te udrugom Slap iz Osijeka, pozvavši predstavnike nevladinih udruga i akademskih institucija slavonsko-baranjske regije na razgovor s inicijatorom osnivanja DCSF – foruma međunarodne mreže civilnog društva za Podunavsku regiju u sklopu projekta Dunavske strategije EU.

Nakon uvodnih pozdrava domaćina – predsjednice Sonje Vuković iz udruge 'Slap', u čijim se prostorijama odigravao ovaj skup, kao i predstavnice Grada Osijeka Mire Lizačić Vidaković, kratko izlaganje o ciljevima skupa iznijela je dopredsjednica ECOVAST-a Tihana Stepinac Fabijanić, predstavivši ujedno organizaciju ECOVAST, a zatim predavši riječ gostu iz Austrije. Naime, glavni je cilj sastanka bio upoznati prisutne s relevantnim dokumentima Dunavske strategije EU i programom Osnivačke skupštine Foruma civilnog društva Podunavske regije (DCSF) koja će se održati u Eisenstadtu, Austrija, 31. lipnja - 1.srpnja 2011., o čemu je podrobnije izvijestio pokretač ove inicijative Stefan Luetgenau iz Fondacije Foster Europe iz Eisenstadta. Istovremeno je pozvao zainteresirane da aktivno sudjeluju pri tom događanju.
Detaljniji podaci mogu se pronaći na e-stranicama http://www.danubestrategy.eu i http://www.foster-europe.org.

Nakon izlaganja (na engleskom jeziku) razvila se diskusija uz predstavljanje prisutnih predstavnika petnaest udruga šire regije. Elementi Dunavske strategije tek su ponekima već otprije bili poznati, a zanimale su ih i nove mogućnosti koje se otvaraju kroz međunarodnu suradnju na prostoru Podunavlja. Ovom prilikom izražena je zainteresiranost sudionika skupa da sudjeluju u Eisenstadtu na osnivačkoj Generalnoj skupštini Foruma – mreže civilnog društva za Podunavsku regiju.

U nastavku svog posjeta regiji S. Luetgenau je putovao u Novi Sad u Vojvodini, Srbija, gdje je već te večeri imao predviđen nastup na lokalnoj televiziji, a sutradan istovrstan sastanak s vojvođanskim udrugama.

Pripremila:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Podpredsjednica ECOVAST International

Last Updated on Sunday, 04 September 2011 20:23
 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija