Sastanak u Luksemburgu, ožujak 2011. PDF  | Print |  E-mail

U povodu sastanka Upravnog odbora ECOVAST-a International u Luksemburgu 19. ožujka 2011., kojom prilikom su sudjelovali predstavnici iz engleske, njemačke i hrvatske Sekcije ECOVAST-a, predstavnici luksemburškog Ministarstva poljoprivrede, Odjela za ruralni razvoj - koja institucija je ujedno grupni član privržen ECOVASTu urednim plaćanjem članarine, održali su kratku prezentaciju rada ovog Odjela vezano za programe ruralnog razvoja, posebno LEADER.

Domaćini su nam bili aktivisti mjesta Beckerich u sjeverozapadnom dijelu Luksemburga gdje smo dan ranije, 18. ožujka 2011., obišli vrlo interesantne lokacije povezane s njihovim imiđem mjesta koje već desetljećima uspješno vodi projekte energetske samodostatnosti korištenjem prirodnih materijala (drvenih otpadaka od sječe i pilana, stajskog gnoja) te sunčane energije. Cijeli taj uspješan pokret rezultirao je različitim daljnjim projektima održivog razvoja i vrlo kvalitetnog življenja lokalne zajednice, ali i šire, što uključuje i neke turističke i kulturne programe.

Lokalni čovjek s vizijom g. Camille Gira, nekadašnji načelnik Općine i sadašnji vijećnik Općine Bekerich, sve nam je detaljno objašnjavao i također održao interesantnu prezentaciju razvoja ovog ruralnog područja, što predstavlja vrijedan primjer brige za okoliš, lokalno gospodarstvo i zajednicu.

Smatram da bi bilo vrijedno organizirati putem Hrvatske sekcije ECOVAST-a ovakvu prezentaciju uspješnog i kontinuiranog razvoja ruralnog (ali i urbanog) prostora također u Hrvatskoj, eventualno prilikom skupa o razvoju i zaštiti baštine malih gradova u Ivanić Gradu u studenom o.g. - jer obnova baštine mora ići pod ruku s gospodarskom revitalizacijom i korištenjem vlastitih resursa. Uostalom, o sličnim projektima razvoja prostora i zaštite baštine na primjeru malih gradova južne Engleske tom će prilikom izvijestiti gđa. Velerie Carter, sadašnja predsjednica ECOVAST-a International, vezano za svoja iskustva u Razvojnoj agenciji SEEDA.

Obnova stare vodenice i pilane kao lokalnog kulturnog doma Beckerich (velik udio volonterskog rada stanovnika)

 


Camille Gira objašnjava funkcioniranje mjesne solarne električne energije

 

Pripremila
Tihana Stepinac Fabijanić
Podpredsjednica ECOVAST International

 

 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija