Priručnik "Zajedno za održivi razvoj ruralnih područja" PDF   E-mail

 

Priručnik za provedbu pristupa LEADER U Hrvatskoj
ZAJEDNO ZA ODRŽIVI RAZVOJ RURALNIH PODRUČJA

Izdavači:
Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR
ODRAZ - Održivi razvoj zajednice

Priručnik je nastao suradnjom dvaju međunarodnih projekata ruralnog razvoja u okviru kojih su se formirala prva lokalna partnerstva u Hrvatskoj-LAG-ovi te su izrađeni strateški planovi održivog razvoja ruralnog područja:
-  "Sudjelovanje stanovnika u održivom razvoju regije", koji su provodile Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR i Centar za organiziranje zajednice Srednja Moravska iz Češke
- "Održiva budućnost ruralnih područja Hrvatske", koji je provodio ODRAZ - Održivi razvoj zajednice u partnerstvu s Milieukontakt-om, domaćim i inozemnim organizacijama

Svrha priručnika je potaknuti i ohrabriti srodna nastojanja u ruralnim područjima te pružiti primjere dobre prakse iz Hrvatske.

U prvom dijelu priručnika su rasvijetljeni pojmovi koji su važni za razumijevanje ruralnog razvoja - okvir za provedbu ruralnog razvoja u Hrvatskoj i EU, LEADER, održivi razvoj te važnost sudjelovanja javnosti u procesima izgradnje LAG-a i izrade strateškog plana održivog razvoja područja.
U drugom dijelu je prikazan proces iniciranja i građenja lokalnog razvojnog partnerstva - LAG-a. Treći dio opisuje proces izrade strateškog plana održivog razvoja za područje LAG-a, dok su u četvrtom dijelu dane upute za pisanje projekata.

U priručniku su prikazani procesi stvaranja i jačanja ruralnih partnerstava koji su se odvijali na pilot-područjima u Gorskom kotaru i na prigorsko-zagorskom području.

Priručnik je moguće naručiti preko internetske stranice ODRAZ.

Last Updated on Sunday, 18 July 2010 16:30
 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija