Mapiranje kulturnog krajolika Boke Kotorske PDF  | Print |  E-mail

Radionica: Mapiranje kulturnog krajolika Boke Kotorske

PROGRAM RAZMJENE U PODRUČJU UPRAVLJANJA KRAJOLIKOM

(Landscape Stewardship Exchange)


U Kotoru (Crna Gora) u lipnju 2010. održana je radionica „Mapiranje kulturnog krajolika Boke Kotorske" u organizaciji lokalne nevladine udruge EXPEDITIO - Centar za održivi prostorni razvoj i kanadsko-američke fondacije Quebec-Labrador Foundation /Atlantic Center for the Environment (QLF).

Cilj programa razmjene u području upravljanja krajolikom bilo je promoviranje i poticanje aktivnijeg uključivanja građana u procese zaštite, upravljanja i planiranja krajolika, posebno kroz njihovo direktno uključivanje u proces identifikacije vrijednosti  kulturnog krajolika. Radionica je bila usmjerena na područje Boke Kotorske, uključujući općine Kotor, Tivat i Herceg Novi. Radi se o izuzetno vrijednom području kulturnog krajolika koji se trenutno susreće s mnogim izazovima i rizicima vezanim za njegovu zaštitu i planiranje.

Na radionici koja je trajala od 21. do 27. lipnja sudjelovali su predstavnici različitih zainteresiranih osoba s područja Boke Kotorske (lokalnih vlasti, institucija, nevladinih organizacija, medija te pojedinaca). Jezgru radionice činila je grupa stručnjaka iz SAD-a, Kanade, Hrvatske, Srbije i Italije. U ime hrvatske sekcije ECOVAST-a u radionici je sudjelovao Nikša Božić.

Cilj radionice bio je:
-    identificirati najvrjednije elemente kulturnog krajolika Boke Kotorske i one koji su od ključnog značaja za identitet ovog područja i koji ne bi smjeli biti izgubljeni,
-    prepoznati aktere koji utječu na zaštitu, upravljanje i planiranje kulturnog krajolika.
Rezultati radionice biti će obrađeni u vidu izvješća sa smjernicama koji će biti upućen lokalnim samoupravama, planerima i stručnjacima u području zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa, a koji bi trebao biti jedan od značajnih ulaznih podataka za adekvatnu zaštitu, upravljanje i planiranje kulturnim krajolikom Boke Kotorske.

U subotu 26. lipnja u palači Bizanti u Kotoru održana je prezentacija prvih rezultata radionice «Mapiranje kulturnog krajolika Boke Kotorske»

 

Osim predstavljanja rezultata radionice predstavljena su i neka pozitivna iskustva upravljanja krajolikom u zemljama sudionika Programa razmjene:

Brent Mitchell iz Quebec-Labrador Foundation /Atlantic Center for the Environment predstavio je pristup uključivanja građana u procese upravljanja krajolikom i pozitivne modele održivog upravljanja krajolicima u Sjedinjenim Američkim Drzavama.

Adrienne Blattel iz Quebec-Labrador Foundation /Atlantic Center for the Environment predstavila je primjer inicijative mapiranja kulturnog krajolika putem on-line mapa područja nekadašnjeg povijesnog plovnog puta u graničnom području između Kanade i SAD-a.

Nikša Božić predstavio je aktivnosti hrvatske sekcije ECOVAST-a vezane na identifikaciju kulturnog krajolika u Hrvatskoj.

Preuzeto sa stranice www.expeditio.org
Prilagodio: Nikša Božić

Last Updated on Sunday, 18 July 2010 16:19
 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija