Izvješće s 2. hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu, Mali Lošinj, 2010.

U Malom Lošinju je održan od 21-25. travnja 2010. godine 2. hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatskog farmera d.d., Konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre 'Ruralis', te Kluba članova 'Selo'.

Pokroviteljstvo je Kongresu pružilo uz Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te još nekoliko ministarstava RH, kao i Primorsko-goranska županija i Grad Mali Lošinj. Jedan od suorganizatora Kongresa bio je i ECOVAST.

Nakon svečanog otvaranja Kongresa u srijedu navečer (21. travnja) u prva dva radna dana (22-23. travnja) Kongresa koji je nosio naslovnu temu: Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma, održana su brojna izlaganja (njih 86), podijeljena u slijedeće podgrupe:  jutarnja plenarna sesija, s 4 prezentacije (od kojih 2 domaćina, jedna predstavnika Instituta turizma i stručnjaka za ruralni turizam dr. Eduarda Kušena, te jedna od strane predsjednice  ECOVAST-a Tihane Stepinac Fabijanić koja je iznijela paralelu rada i djelovanja ove pan-europske organizacije odnosno njene Hrvatske sekcije); nakon pauze i otvorenja izložbe primjera dobre prakse, nastavila se prezentacija predstavnika europskih institucija koje se bave ruralnim turizmom u Europi; u popodnevnoj sesiji održana su izlaganja u okviru tematske cjeline: Marketing i brendiranje ruralnog turizma, što je zaključeno Debatnim klubom za turistička seljačka gospodarstva; u jutarnjem dijelu drugoga dana održale su se paralelno dvije sesije: Ruralni prostor kao ruralna turistička destinacija, te Uloga hrane u razvoju ruralnog turizma, dok je popodne još bila zastupljena sesija: Turistički multisektorski klasteri u ruralnom prostoru. Tog dana navečer održan je i 'Okrugli stol': Prema Strategiji razvoja ruralnog turizma.

U pauzama i navečer održavale su se video-prezentacije ruralnog turizma po pojedinim županijama RH, zatim drugi promo-filmovi, gastronomske prezentacije, modne revije na temu 'etno', te završno dodjela priznanja i zahvalnica uz najavu početka akcije 'Suncokret ruralnog turizma Hrvatske'.

Trećeg dana ujutro predstavljeni su Zaključci što je označilo službeni završetak Kongresa, a sudionici su autobusima krenuli na poslije-kongresni izlet po otoku u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Grada Mali Lošinj.

Ovaj, drugi po redu održani Kongres (nakon Hvara 2007. godine) ocijenjen je uspješnim i dobro posjećenim (iako osim državnog tajnika za turizam nije bilo prisutnih drugih značajnih političko-upravnih predstavnika iz Vlade ili ministarstava).
Poseban uspjeh Kongresa unaprijed su tiskani cjelokupni znanstveni i stručni radovi, te uvodna izlaganja, kao i studije slučaja, u dvije obimne knjige (s ukupno 718 stranica).

ECOVAST i posebno njegova Hrvatska sekcija imao je pritom povlašteno mjesto u prvom plenarnom dijelu Kongresa gdje je predsjednica Tihana Stepinac Fabijanić izložila power-point prezentaciju: 'Međunarodna organizacija ECOVAST i ruralni turizam', što je također publicirano u zborniku radova, a također je publiciran rad u okviru odjeljka: Studije slučaja,  pod nazivom 'ECOVAST i projekti razvoja ruralnog turizma u Hrvatskoj'.

Izvješće priredila: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
27.04.2010.

 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija