Manifestacija "Dan Pere" u etno parku Gradišće, Madžarevo

Kako bi se očuvala bogata kulturna baština novomarofskog kraja, prije četiri godine u Madžarevu je osnovana Etno udruga „Greben“. Njeni članovi nastoje oformiti zbirku predmeta koja će svjedočiti o bogatstvu kulturne baštine i koja će biti dostupna široj javnosti kroz izložbe, kreativno-edukativne radionice i predavanja.

Članovi „Grebena“ već su prikupili veliki dio starinskog kućnog inventara, tekstilnih i sakralnih predmeta. Dio prikupljenih predmeta trajno je smješten i dostupan javnosti u etno parku Gradišće u drvenim seoskim kućama – hižama. Udruga velik trud ulaže u očuvanje i zaštitu tradicijskog graditeljstva. Nastoji sačuvati od propadanja objekte tradicijskog graditeljstva tipične za novomarofski kraj te im dati novu funkciju – edukativnu i turističku. Udruga trenutno skrbi o četiri stambena i tri gospodarska tradicijska objekta. Svojim načinom gradnje i glavnim konstrukcijskim elementima kuće i gospodarski objekti predstavljaju arhaičnost gradnje samoukih majstora, cimermana, i time zaslužuju zaštitu kao kulturna dobra. Većina objekata u etno parku Gradišće čuva se mjestu postanka tj. „in situ“. Svojim stručnim savjetima u očuvanju autohtonih stambenih objekata „Grebenu“ pomažu i djelatnici Konzervatorskog odjela iz Varaždina.

Udruga provodi i projekt „Život i običaji v starinskoj hiži“ koji ima za cilj i očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Vrijednost projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te mu dodijelilo skromnu novčanu donaciju. Među glavnim ciljevima projekta je i povezivanje te suradnja s udrugama i sličnim udruženjima koja rade na zaštiti i prezentaciji narodne baštine.

Povodom blagdana Svetog Vida, zaštitnika župe Madžarevo, udruga organizira na prostoru etno parka Gradišće manifestaciju pod nazivom „Dan pere“. Manifestacija je zamišljena kao degustacija i odabir najbolje pere i recepture izrade. Kolač pera poznati je i pod nazivima: lopar, tenka gibanica, tenki kolač, trepa.

 

Pozivnica

 
(C) ECOVAST Hrvatska sekcija